joi, 1 martie 2018

1 martie - Venirea primaverii - Martisorul


  Calendarul la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Anul nou incepea la 1 martie, astfel, luna Martie era prima luna a anului.

  In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".



  Poetul George Cosbuc, intr-un studiu dedicat martisorului afirma: "scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet... Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca."

  Astazi, comerciantii incearca sa vanda orice pe post de martisor, inclusiv amulete care invoca dragostea, ori succesul in afaceri. Tarabele sunt pline de broaste, elefanti, copaci, pietre si alte lucruri fara inteles. Spre fericirea noastra mai gasim si in unele colturi stinghere martisoare care pastreaza frumoasa traditie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu