duminică, 11 martie 2018

Zdreanta de Tudor Arghezi


Tudor Arghezi a scris poezii si proza. Cele mai cunoscute poezii ale sale sunt cele in care descrie universul micilor vietuitoare ( gâze, furnici, flori, catei , pisici găini, rândunici, greieri si furnici). Volumele “Cărticică de seară”, “Stihuri pentru copii”, “Hore” “Cartea cu jucării”, “Prisaca” sunt doar cateva dintre poeziile indragite si cunoscute de aproape toti copiii.
Multe poezii au fost scrise pentru cei doi copii ai săi Mitzura şi Baruţu.

Zdreanta este una dintre cele mai frumoase poezii destinate copiilor. 

Este o scurtă povestire în versuri ce are o prima parte- povestirea propriu-zisă si o a doua - morala (furtul se pedepseste). 

Inca din titlu ne este prezentat personajului principal: Zdreanta. Cuvantul "zdreanta" ne duce cu gandul la o haina, o bucată de panza veche, ruptă, sfasiata, peticita. Asa ni-l imaginam si pe catelul nostru: zdrenturos, flocos, cu pete.
Inceputul poeziei este o intrebare si are scopul de a capta atentia copilului

L-ati vãzut cumva pe Zdreanta,
Cel cu ochii de faianta?
Datorita infatisarii catelului versurile sunt foarte atractive pentru copii:
E un câine zdrenturos
De flocos, dar e frumos.
Parca-i strans din petice,
Ca sã-l tot impiedice,
Ferfenitele-i atarna
Si pe ochi, pe nara carna,
Si se-ncurca si descurca,
Parca-i scos din calti pe furca.
Are insa o ureche
De pungas fãrã pareche.

Poezia continua cu pozna lui Zdreanta. Catelul hotoman vrea sa fure un ou din cotetul gainilor. Nu este pentru prima oara, el “ a-nvatat si stie” ce are de facut: sta la panda cu rabdare, pana cand vede ca o gaina s-a ouat, intra in cotet, fura oul si-l mananca. 
Da tarcoale la cotet,Ciufulit si-asa laiet,Asteptand un ceas si douaO gaina sã se oua,Care canta cotcodace,Proaspat oul când si-l face.De când e-n gospodarieMulte a-nvatat si stie,Si, pe branci, taras, grabis,Se strecoara pe furis.Pune laba, ia cu botulSi-nghite oul cu totul.

Este insa prins de gospodina si pedepsit. Ca sa-l dezvete de acest urat obicei gospodina a pus in cuibarul gainilor un ou fiebinte, iar Zdreanta cand a vrut sa-l manance simţind că-l arde, l-a lepădat din gură, aratandu-si mania, supararea printr-un lătrat.
"Unde-i oul? a-ntrebatGospodina. - "L-a mancat!""Stai nitel, ca te dezvatFara matura si bat.Te invata mama minte."Si i-a dat un ou fierbinte.Dar decum I-a imbucat,Zdreanta l-a si lepadatSi-a-njurat cu un latrat.
Finalul poeziei arata ca metoda gospodinei de a-l pedepsi pe smercherul catel a dat roade. 
Când se uita la gaina,Cu culcusul lui, vecina,Zice Zdreanta-n gandul lui"S-a fãcut a dracului!"

Mesajul finalul poeziei este usor de inteles si anume: furtul se pedepseste. 


Va recomand sa urmariti si diafilmul cu o interpretare audio minunata: aici









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu